Wrâldstruner

Reizen en ontwikkelingshulp

Pakketten met voedsel

In de ochtend spraken we af met de oprichter van een lokaal initiatief dat we tegenkwamen in een islamitische regio in Servië. Deze man wilde samen met een gelijkgestemde naast zijn ‘gewone baan’ iets doen voor een deel van de lokale bevolking dat in armoede leefde. Zij begonnen een eigen concept dat ondertussen 65 vrijwilligers telt. Samen met de andere oprichter en vrijwilligers deelt hij onder andere voedselpakketten uit, zorgt hij dat er een dokter langs ouderen en/of zieken gaat, deelt hij kleding uit en zorgt hij voor brandhout in de koude maanden. Deze man is van alle markten thuis. Zijn kantoor is zijn eigen auto om kosten te besparen en hij heeft een kleine opslagruimte te leen van een kennis om gedoneerde goederen in op te slaan. De organisatie draait op donaties en is afhankelijk van de vrijwilligers.

De organisatie bestaat inmiddels 10 jaar. De begin jaren waren lastig. De lokale mensen waren trots en wilden niet toegeven dat ze misschien wat hulp nodig hadden. Tevens waren ze bang voor pesterijen. Inmiddels is de organisatie goed bekend en wordt de privacy gewaarborgd van de mensen, zodat bijvoorbeeld kinderen niet gepest worden op school met armoede. Mensen komen nu naar hem toe of hij wordt getipt dat iemand wat hulp nodig heeft.

Wat ons erg aanspreekt, is het feit dat ze de hulp echt op de mensen afstemmen. Ze kijken wat de ander nodig heeft en proberen hierin te voorzien. Zo hielpen ze recent een woning van een gezin opnieuw bouwen na een brand en hielpen ze met de rekening van een klein meisje haar ziekenhuis kosten voor een operatie.

We stemmen af waar de meeste behoefte aan is en dat is eten. Er zijn veel arme gezinnen die moeizaam rond kunnen komen en hun kinderen vaak niet genoeg eten kunnen geven. De oprichter heeft een kennis bij een groothandel en kan zo goedkoper voedsel inkopen. We maken 10 grote pakketten voedsel, waar de gezinnen ongeveer een maand mee vooruit kunnen.

In de middag rijden we langs 10 gezinnen om de pakketten uit te delen. De man deelt de pakketten uit. Hij weet precies waar hij moet zijn en wie het nodig heeft. Ons wordt meteen duidelijk dat deze mensen dit goed kunnen gebruiken. We zien alleenstaande moeders, ouderen, zieken en mensen met een beperking. Ze zijn erg vriendelijk en heel dankbaar. Onderweg pikken we 2 vrijwilligsters op die ons graag meer vertellen over de omgeving en helpen met vertalen naar het Engels. Een ontzettend geslaagde dag. Wat een mooie en gastvrije mensen!

Locatie: Servië

Budget: 386 euro

Voedselpakketten voor een maand voor 10 arme gezinnen

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Wrâldstruner

Thema door Anders Norén