Wrâldstruner

Reizen en ontwikkelingshulp

Voedsel en speelgoed

In Albanië wil het geluk dat we precies de juiste man treffen. We ontmoeten elkaar in een dorpje net buiten de hoofdstad. Deze man leidt een organisatie gericht op het voeden van Albanezen. Het is een soort voedselbank. Hij probeert voedselverspilling tegen te gaan en is de spin in het web van Albanese lokale organisaties. Hij is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Zijn ultieme droom is een stuk land kopen en mensen laten zien hoe je duurzaam zelf voedsel kunt verbouwen. Daarnaast hoopt hij dat er (meer) voedselvoorzieningspunten voor armen verspreid over het hele land komen.

In een klein restaurantje vertellen we over Wrâldstruner en kijken we samen met hem of er mogelijkheden zijn. Hij heeft meteen ideeën en kan ons snel koppelen aan andere initiatieven. Ook hier in Albanië lijkt voedselvoorziening het meest nodig te zijn. We bespreken dat we 25 royale voedselpakketten zullen samenstellen de volgende dag. Hij kijkt ondertussen hoe we de pakketten via andere lokale organisaties bij de juiste mensen kunnen krijgen.

De volgende dag doen we alle inkopen en stellen we de pakketten samen. Mooi om zo samen op te trekken en wat te leren van elkaars cultuur. Een echtpaar helpt ons met het klaarmaken van de pakketten. Ze runnen een kinderopvang in een arme buurt, zodat ouders kunnen werken. In overleg met het echtpaar besluiten we naast de voedselpakketten ook speelgoed te kopen voor de kinderen dat ze daar kunnen gebruiken. Heel handig dat ze zelf mee zijn, want zo kunnen ze precies aangeven wat nodig is! Ze zoeken onder andere puzzels, klei en knutselspullen uit. De vrouw bedankt ons meerdere malen en ze zijn zichtbaar erg blij met de spullen voor de kinderen.

Als het ‘zware’ inpak werk verricht is, staan er 25 mooie pakketten klaar! Een mooi resultaat. De volgende dag gaan we de pakketten langsbrengen. We beginnen de ochtend bij het echtpaar om het speelgoed aan de kinderen te geven. Heel grappig om te zien dat kinderen overal gelijk zijn. Er ontstaat meteen een kabaal en gejuig. Ze beginnen ijverig te kleien. Wij gaan ondertussen buiten zitten waar we overheerlijke zelfgemaakte worteltaart krijgen van het echtpaar. Ze zijn zo vriendelijk en dankbaar!

De voedselpakketten zijn logistiek slim verdeeld door deze handige man van de voedselbank organisatie. Hij wil het voedsel bij de juiste mensen krijgen die het echt nodig hebben. Zelf kan hij nooit het gehele netwerk van mensen kennen, dus doet hij dit via lokale organisaties weer ter plaatse. Een aantal pakketten verdelen we met het echtpaar. Zij weten een paar gezinnen die de pakketten goed kunnen gebruiken. We komen onder andere bij een oud echtpaar, die nog steeds op hun stukje land moeten bikkelen en werken, en zien daarnaast verschillende andere mensen. Allen even blij met de pakketten. Ze willen graag iets terug doen, dus we krijgen nog een hele doos vol kippen en eenden eieren mee terug ;).

Een deel van de andere pakketten bezorgen we in de hoofdstad. Onderweg pikken we twee dames op van een andere lokale organisatie die ons gaan helpen om de juiste mensen in armoede te vinden. Het is best een indrukwekkende middag met vele ontmoetingen en verhalen. Vaak schrijnend.. Zo zien we een moeder met 9 kinderen waarvan de man (kostwinner) overleden is. Een jonge moeder van 17 jaar uit een grote familie waarbij haar eigen moeder ziek is en er geen mannen in het gezin (meer) betrokken zijn. Een vrouw waarvan de dochter en haar man allebei overleden zijn en die nu de zorg draagt voor een neefje waar de eigen ouders niet voor konden zorgen. Doordat een organisatie deze vrouw hielp met papierwerk krijgt ze nu een kleine bijdrage voor het verzorgen van haar neefje en kunnen ze net rondkomen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.. Het is ons erg duidelijk dat voedsel bij deze gezinnen echt een basisbehoefte is en dat het goed terecht komt. Een groot maandpakket van 2 tassen zal ze in ieder geval weer een maand vooruit helpen met hopelijk net iets minder zorgen.

Al met al erg inspirerende dagen! Een grote dank voor al deze vriendelijke mensen die ons hebben geholpen. Heel waardevol om samen te proberen een klein beetje hulp te bieden, ook al is het misschien een klein verschil voor een dag, of in dit geval voor een maand.

Locatie: Albanië

Budget: voedsel 761,01 euro en speelgoed 97,44 euro

Verder Bericht

© 2024 Wrâldstruner

Thema door Anders Norén