Wrâldstruner

Reizen en ontwikkelingshulp

Seksuele voorlichting en anticonceptie

India kent een grote bevolkingspopulatie. Kwetsbare doelgroepen, vooral mensen die laag opgeleid zijn en in armoede leven, hebben vaak weinig kennis genoten van seksuele voorlichting en/of geen geld voor anticonceptie. Dit maakt dat er meestal geen sprake is van gezinsplanning, waardoor gezinnen groot kunnen worden en ouders soms moeilijk voor de kinderen kunnen zorgen. Om hier een helpende hand in te bieden, is deze organisatie een ziekenhuis begonnen met een ‘outreaching’ educatie programma. Ze trekken naar arme gebieden om seksuele voorlichting te bieden en uitleg te geven over gendergelijkheid, hygiëne en opvoeding. De voorlichting bereikt zowel jongeren als ouderen. Tegelijkertijd voeren ze medische checks uit en indien nodig kleine ingrepen.

Een belangrijk onderdeel is hun eigen ziekenhuis. Tijdens de outreach programma’s legt de organisatie de voordelen uit van anticonceptie. De anticonceptie wordt gratis verschaft. Mocht het gezin compleet zijn, worden de ouders geïnformeerd over sterilisatie opties om blijvende anticonceptie te bewerkstelligen. Het ziekenhuis rekent geen kosten aan de patiënten, omdat ze hiervoor te arm zijn. Alles wordt door donaties bekostigd.

De (sterilisatie) operaties kunnen voor zowel mannen als vrouwen uitgevoerd worden, maar tot dusver komen alleen de vrouwen. Bij de mannen heerst er (nog) een stigma op wordt ons verteld. Het ziekenhuis heeft 10 bedden en de vrouwen verblijven hier maximaal 5 dagen, afhankelijk van de ingreep. Er komt een dokter langs die per keer 3 á 5 operaties uitvoert. Voor de operatiekamer staat een gebedshal waar alle geloven vertegenwoordigd worden en de vrouwen een gebed kunnen uitvoeren voor de operatie.

Tijdens ons bezoek worden we warm onthaald en ontstaat er een kleine ‘Indische chaos’. Niet meteen is duidelijk wie ons gaat rondleiden, wel is duidelijk dat iedereen geïnteresseerd is, meeloopt en foto’s maakt. Als de directeur komt, voert hij het woord. Er wordt ons veel verteld over het ziekenhuis, de educatie programma’s en het belang van dit project. Als we in de ziekenzaal komen, zien we dat alle bedden bezet zijn met vrouwen. Enkelen hebben een pasgeboren baby bij zich van soms nog maar een paar dagen oud. De dokter legt uit dat ze wachten op de operatie, omdat het gezin compleet is en ze kiezen voor definitieve anticonceptie. De vrouwen krijgen eten tijdens hun opname en uitleg over de operatie van de dokter zelf.

Er worden kosten gemaakt voor de operaties (doktoren, medicijnen), anticonceptie middelen en het eten tijdens de ziekenhuisopnames. Voorheen kregen ze veel donaties uit het buitenland, maar dit is ingekort. Het vermoeden van de medewerkers is dat men India meer als een economisch opkomend land is gaan zien, waardoor donaties voor dit soort projecten worden gestopt of verminderd. Dit heeft tot gevolg dat het ziekenhuis moeite heeft om de kosten te betalen.

Na onze rondleiding leggen we voor dat we een donatie willen doen aan het ziekenhuis. We hebben gezien dat in de armere gebieden veel kinderen rondlopen met weinig kansen. Gelukkig zijn er mooie projecten die proberen om deze kinderen alsnog kansen te bieden (lees bijvoorbeeld ons artikel over ‘scholing voor kinderen uit sloppenwijken’), maar er liggen ook vele gevaren op de loer als ouders niet meer voor ze kunnen zorgen (denk bijvoorbeeld aan mensenhandel). Het geven van seksuele voorlichting en het doelbewust gebruik van anticonceptie zal de kans vergroten dat ouders bewuster kiezen voor kinderen en de kinderen meer kansen mee kunnen geven.

Budget:

260 euro

Donatie voor de kosten van operaties (doktoren, medicijnen), anticonceptie middelen en het eten tijdens de ziekenhuisopnames.

Locatie:

Karnataka, India

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Wrâldstruner

Thema door Anders Norén