Wrâldstruner

Reizen en ontwikkelingshulp

Schoolspullen en naaimachines

Zo’n 130 kinderen uit sloppenwijken in de leeftijd van 2 tot 13 jaar worden op deze school (sinds 2009) 6 dagen per week van 9 tot 5 opgevangen. De ouders van deze kinderen zijn migranten die voor seizoenswerk naar de provincie Goa komen om geld te verdienen in de toeristische sector. Ze komen uit andere deelstaten van India of uit Nepal. De ouders maken vaak lange werkdagen, waardoor de kinderen thuis zijn en voor zichzelf moeten zorgen. Kinderen gaan de straat op en bedelen om eten. Vanwege het ontbreken van een geboorteakte, gedragsproblemen, geen goede hygiëne en beperkte financiën gaan deze kinderen niet naar school.

Deze organisatie trekt actief naar de sloppenwijken toe om te kijken welke kinderen thuis zitten of rondzwerven. Ze bespreken de mogelijkheid om naar school te gaan. Als alle zaken (geboorteakte, uniform, schoolspullen) geregeld zijn en de kinderen hygiëne voorschriften, basiskennis en gedragsregels bijgebracht zijn, gaan ze via de organisatie naar regulier onderwijs. Als beide ouders van een kind aanwezig zijn en werken, wordt er een kleine bijdrage gevraagd. De organisatie heeft beschikking over twee klaslokalen waar de kinderen onderwijs krijgen. Er zijn twee geschoolde docenten aanwezig en een sociale werker. Aangezien voeding thuis vaak een probleem is voor de kinderen, krijgen ze hier te eten.

De organisatie werkt gestructureerd en houdt bij welke kinderen al dan niet aanwezig zijn. Maandelijks worden er activiteiten gepland en elke zaterdag komt er een arts langs om medische controles uit te voeren. Indien de activiteiten geld kosten, worden lokale kleine ondernemers gevraagd om een donatie te doen. We worden rondgeleid en de kinderen komen met hun pas gemaakte werkjes aangestormd. We spelen een aantal spelletjes en delen vele high fives uit. De organisatie krijgt een kleine bijdrage van de overheid en kan verder bestaan door donaties. We willen graag de kinderen helpen met schoolspullen. In overleg met de medewerkers besluiten we een startpakket samen te stellen met schoolspullen voor alle 130 kinderen. Met de scooter en een lijst met de benodigdheden rijden we naar een lokale winkel om de spullen te kopen en uit te delen.

De volgende dag komen we terug bij de organisatie voor een activiteit. Elke zaterdag gaan een aantal kinderen (om de beurt) mee naar het strand. De organisatie vindt het belangrijk dat de kinderen tijd hebben voor plezier. Tegelijkertijd maken ze van de gelegenheid gebruik om een aantal flyers aan toeristen uit te delen over hun werk. Zo hopen ze donaties te kunnen werven. We gaan mee met de kinderen, spelen een spelletje en stoeien in het water. Langs de strandbedden delen we flyers uit en houden we een praatje over de organisatie.

We raken nog verder in gesprek met de sociale werker en denken mee over mogelijkheden om (alleenstaande) moeders uit de sloppenwijken meer baanperspectief te geven. We horen van het bestaan van een naaicursus. In hetzelfde gebouw worden om de zoveel tijd naailessen gegeven. De cursus duurt 3 maanden en er wordt een zeer kleine bijdrage gevraagd van de moeders. Aan het einde wordt een certificaat uitgereikt en hulp geboden om een baan te krijgen. De oudere kinderen kunnen ook les op de machines krijgen mochten ze dit willen. Een dag later komen we terug en besluiten we om 2 naaimachines te doneren, zodat er meer vrouwen mee kunnen doen met de cursus. Met een klein beetje inkomen kunnen ze hun kwaliteit van leven iets verbeteren en is de kans groter dat de kinderen naar school mogen blijven gaan (en niet hoeven mee te werken of te bedelen).

Locatie:

Goa, India

Budget:

Schoolspullen: 100 euro

  • 130x potloden, pennen, gummen, puntenslijpers, schriften en set kleurpotloden

2 naaimachines: gesponsord door een gezamenlijke donatie van Philips collega’s van Johan + 50 euro overige donaties.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Wrâldstruner

Thema door Anders Norén