Wrâldstruner

Reizen en ontwikkelingshulp

Opvanghuis voor meisjes

In dit meisjes tehuis, 12 jaar geleden opgericht, werden tijdens ons bezoek 63 meisjes opgevangen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De meeste kinderen zijn wees en gevonden op straat, bijvoorbeeld rondzwervend bij treinstations. Andere meisjes werden als baby afgestaan door hun moeder net na de bevalling in het ziekenhuis of konden niet verzorgd worden doordat ze een alleenstaande ouder hadden. De alleenstaande ouder bezoekt het kind gemiddeld 1 keer per maand.

In het tehuis wordt onder andere onderdak, eten, scholing, kleding, medische zorg, sport en muziek aangeboden. Er is elke dag een zuster aanwezig die voorziet in medische zorg. Kinderen krijgen voldoende ruimte om naast scholing vrijuit te kunnen spelen en diverse hobby’s te ontwikkelen. Zo kunnen ze yoga volgen of andere creatieve activiteiten. Kinderen krijgen de eerste jaren scholing in het tehuis, waarna ze naar reguliere scholen gaan in de omgeving.

De overheid steunt het project met een relatief kleine bijdrage, wat niet genoeg is om alle kosten te dekken. Het project wordt gerund door zo’n 30 vrijwilligers en kan bestaan op basis van donaties. De vrijwilligers vertellen dat het hard werken is om alles draaiende te houden voor de kinderen. Wat ons opvalt tijdens het bezoek is dat het tehuis erg schoon is. Er wordt transparant verteld wat er met donaties wordt gedaan en de kinderen worden goed afgeschermd. Zo mogen we de eet ruimte zien en van een afstand de kamers. Van veraf zien we 5 kleine baby’s liggen. De kwetsbare kinderen worden zoveel mogelijk buiten beeld gehouden. Enkel mag er na afloop een foto worden gemaakt met een aantal kinderen die dat leuk vinden.

De meisjes verlaten het huis wanneer ze voor zichzelf kunnen zorgen. Een vrijwilliger vertelt trots dat ze inmiddels een aantal bruiloften heeft mogen bijwonen van de meisjes. Het contact met de meisjes blijft na het verlaten van het tehuis voortbestaan. Alle donaties worden bijgehouden. Gezien het feit dat de kinderen zo goed afgeschermd worden, de vrijwilligers met veel respect en liefde over de kinderen spreken en het doel ons erg aanspreekt, zijn we in overleg getreden om te kijken op welke manier we het project kunnen ondersteunen met Wrâldstruner. De vrijwilligers leggen ons een aantal opties voor en uiteindelijk lijkt een meisje sponsoren voor een heel jaar ons de beste keus. Hierin krijgt het kind alle zorg en scholing die het nodig heeft. We besluiten om 2 meisjes te steunen voor heel 2020, zodat ze weer een stapje dichter bij een betere toekomst zijn.

Budget:

Sponsoren van 2 meisjes voor het jaar 2020 (onderdak, eten, kleding, school, medische zorg, toiletartikelen etc.).

Dit project is gesteund door de donatie van de Diakonie en het missionaire team van de Protestantse Gemeente Eastermar.

Locatie: Goa, India

Vorige Bericht

© 2024 Wrâldstruner

Thema door Anders Norén