Wrâldstruner

Reizen en ontwikkelingshulp

Engelse studieboeken voor vluchtelingen

In Athene spreken we met verschillende mensen en organisaties die werken met vluchtelingen. De dames die we spreken werken al jaren met deze doelgroep en werkten bijvoorbeeld ook in de vluchtelingenkampen op Lesbos en Samos. Ze vertellen ons meer over de omstandigheden, de reden van vluchten en de moeilijke/gevaarlijke tocht om hier te komen. Helaas is het niet zo simpel om ‘gewoon’ een vliegticket te boeken en naar een veilig land te vliegen. De vluchtelingen zijn vaak genoodzaakt om gevaarlijke routes af te leggen en zijn onderweg kwetsbaar. Zelfs met een status in Griekenland is het daarna nog erg moeilijk om bijvoorbeeld werk te vinden en een bestaan op te bouwen.

Hoewel we natuurlijk in Nederland via nieuwskanalen en/of sociale media dingen te horen krijgen, zijn we blij om nu wat meer ‘eerste hand’ informatie te krijgen over de gehele situatie. Wat ons duidelijk wordt, is dat het een complex geheel is. We zijn dankbaar om deze mensen te ontmoeten die proberen de vluchtelingen iets van hoop en veiligheid voor de toekomst mee te geven. Gemakkelijk is het niet, want er zijn vele uitdagingen. Ze zijn afhankelijk van regelgeving, asielprocedures en geldstromen.

De dames ontmoeten we in een soort dagopvang vooral gericht op Afghaanse (vaak minderjarige) jongens die in het nabije park verblijven. In de dagopvang organiseren ze activiteiten, is er ruimte om te douchen en om even bij te komen. Daarnaast bieden ze ook elders een slaapplek aan tot de asielprocedure rond is. De jongens zijn hun land ontvlucht vanwege jarenlange oorlog en armoede. Ze proberen hun familie financieel te ondersteunen of hier in veiligheid naartoe te halen. Voor de minderjarige jongens is er soms meer kans op asiel vanwege de leeftijd en de reis is (nog) gevaarlijker voor meisjes vertellen de vrouwen ons. De opvang zal waarschijnlijk binnenkort moeten sluiten, omdat er door strengere grenscontroles, versnelde asielprocedures en minder beschikbaar geld uit bepaalde potjes minder toestroom is. Meer dan een goed en informatief gesprek zit er hier dus helaas niet in. Door de onzekerheid over het voortbestaan, kunnen we met wraldstruner weinig betekenen op dit moment noemen de dames.

We gaan door naar een andere tak van de organisatie, die volop in beweging is en mogelijk wat hulp kan gebruiken. We komen aan bij een soort educatie centrum waar vluchtelingen welkom zijn met of zonder status. Deze doelgroep is kwetsbaar voor criminaliteit (denk aan mensenhandel, uitbuiting, drugshandel) vanwege een gebrek aan toekomstperspectief en kansen. In dit centrum proberen ze dit te veranderen door de jongeren kansen aan te reiken. Ze mogen zichzelf hier ontwikkelen en krijgen les op verschillende vlakken. Op die manier kunnen ze ervaring opdoen en hun baankans vergroten.

De mensen die er werken zijn enthousiast en vertellen ons graag meer over hun doel en succesverhalen. We gaan in gesprek over de behoeftes van de organisatie en vluchtelingen. Kunnen we ergens mee helpen? Het team gaat met elkaar in overleg en laat ons even later weten dat er behoefte is aan Engels lesmateriaal. Ze willen graag een extra (vervolg) les Engels aanbieden, maar door een gebrek aan financiƫle middelen op dit moment is dat nog niet gelukt. We krijgen een appje met de titels van de benodigde studieboeken en een locatie van een boekwinkel. We halen de spullen op en leveren ze af. Ze zijn een beetje perplex dat we er niks voor terug hoeven en zomaar een uurtje later weer langskomen met de gekochte boeken. We zijn blij dat we iets kleins hebben kunnen doen voor ze en hopen dat het een positieve invloed mag uitoefenen. Voldaan maar toch ook wel geraakt door alle verhalen die we deze dag hoorden gaan we weer verder. Mooi om te zien dat er altijd mensen zijn die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens. Petje af voor deze toppers!

Locatie: Griekenland

Budget: 5 sets Engelse studieboeken met werkboek 260,33 euro

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Wrâldstruner

Thema door Anders Norén