Wrâldstruner

Reizen en ontwikkelingshulp

Een warme maaltijd voor arme gezinnen

In een havenstad in Griekenland lopen we binnen bij een klein winkeltje/kantoor met boeken. De vrouw die aanwezig is, spreekt weinig Engels. Met google translate proberen we wat woorden met elkaar te wisselen. Met een beetje humor en geduld komen we steeds meer te weten. Even later belt ze een andere vrijwilliger op die ons nog wat meer kan vertellen over hun project.

Deze vrouw vertelt dat ze inmiddels 11 jaar elke week een warme en gezonde maaltijd proberen te bereiden voor zo’n 30 tot 40 arme gezinnen. Ze hebben een ruimte met een keuken tot hun beschikking, waar iedereen aan kan schuiven. De maaltijden kunnen worden bereid bij voldoende donaties en er werken meerdere vrijwilligers bij dit project. De families eten zelf vaak wat voorhanden is en hierdoor zijn hun eigen maaltijden meestal beperkt gezond en voedzaam.

Het geheel maakt een sympathieke en functionele indruk. In het winkeltje verkopen ze gedoneerde boeken. Af en toe houden ze een wat grotere boeken verkoop. Deze opbrengst gaat naar hun project. Naast de warme maaltijden delen ze ook andere middelen uit, zoals zeep en wasmiddel waar de gezinnen vaak geen geld voor hebben. Ze hebben een lijst beschikbaar met producten die nodig zijn.

In overleg en weer met google translate maken we een lijst met benodigdheden. We gaan naar de supermarkt op de hoek en laden een winkelkar in met de goederen. Zelfs met een winkellijst is het voor ons soms nog een beetje gissen wat ze nou precies nodig zijn. Wilden ze nou ook aardappelen of is dat onze Hollandse invalshoek? 😉 We besluiten daarom om ook een kadobon van de supermarkt erbij te doen, zodat ze zelf de boodschappen nog aan kunnen vullen. Zelf weten ze natuurlijk het beste wat ze nodig zijn!

We leveren de spullen af en de andere vrouw aan de telefoon komt nog snel speciaal even van haar werk langs op haar scooter om ons extra te bedanken. Ze willen nog wat foto’s maken en daarna nemen we afscheid van elkaar. Hopelijk smaakt de maaltijd! 🙂

Locatie: Griekenland

Budget: 112,70 euro boodschappen en 100 euro kadobon supermarkt

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Wrâldstruner

Thema door Anders Norén